Spaghetti Aglio e Olio à la PodjeKoken: De Kunst van Simpele Perfectie
Welkom in de wereld van eenvoud en smaakexplosies, waar spaghetti, knoflook, olijfolie, en een hint van Spaanse peper een meesterwerk vormen. Dit gerecht, spaghetti aglio e olio, is de culinaire equivalent van een Italiaans liefdeslied: weinig woorden, maar elke noot raakt recht in het hart. En zoals mijn Nonna Nedda altijd zei, “Wie aglio e olio niet snapt, snapt Italië niet.”
De oorsprong van spaghetti aglio e olio ligt in Napels, de stad van Vesuvius en pizza, waar creativiteit en eenvoud de hoekstenen van de keuken zijn. Dit gerecht werd geboren in de tijd dat mensen weinig middelen hadden, maar veel liefde voor eten. En dat proef je. Het is hét gerecht dat je omarmt na een lange dag of, zoals mijn vrienden in Garda weten, na een avond vol goede wijn (of net een beetje te veel daarvan).
Spaghetti Aglio e Olio
Equipment
- Kookpan
- Vergiet
- Koekenpan
- Houten lepel
Ingrediënten
- 400 g spaghetti
- 12 eetlepels olijfolie extra vierge
- 4 knoflooktenen fijngehakt
- 3 Spaanse pepertjes verkruimeld
- 3 eetlepels peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels Himalayazout
Instructies
- Breng een grote pan water aan de kook met 2 eetlepels Himalayazout en kook de spaghetti al dente volgens de verpakking.400 g spaghetti, 2 eetlepels Himalayazout
- Verhit in een ruime koekenpan op laag vuur de olijfolie. Voeg de knoflook en Spaanse peper toe. Zorg dat de knoflook licht goudbruin wordt, maar niet verbrandt.12 eetlepels olijfolie, 4 knoflooktenen, 3 Spaanse pepertjes
- Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe. Roer goed door.3 eetlepels peterselie
- Giet de spaghetti af, bewaar een kopje kookwater, en meng de spaghetti door het oliemengsel. Voeg een scheutje kookwater toe voor extra glans en binding.